Ondersteuning van jou als mantelzorger door massagetherapie

 

Hoe blijf je in je kracht en balans als je dierbare zorg en aandacht nodig heeft?

 

Als mantelzorger zijn er perioden dat je wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Niet alleen bij het regelen van de zorg voor de ander maar ook om zo nu en dan aandacht te geven aan je eigen innerlijk proces.

Hoe ga je om met al die emoties en gedachten? Hoe maak je het draagbaar?

En hoe is het met je eigen gezondheid?

 

Zorgen en zorg dragen voor een ander doe je vooral uit liefde.

Iets wat we van nature doen als de ander (tijdelijk) niet meer instaat is om voor zichzelf te zorgen. Je draagt een deel van de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ander een stukje mee. Totdat deze weer op kracht is of zolang als nodig is.

Je liefde, zorg en aandacht stroomt vaak met gemak naar de ander. Maar hoe zorg jij ervoor dat je eigen energietank gevuld blijft? Of loop je inmiddels op je reserves, en ligt een burn-out op de loer? Waar haal jij eigenlijk deze extra draagkracht vandaan?

 

Als een dierbare door een heftige periode gaat, doet dit eigenlijk ook altijd iets met je eigen gevoel. Ook jij gaat ongevraagd door een verandering heen. Het kan ook oude onverwerkte emoties bij je oprakelen. Juist op een moment dat je er voor een ander wilt zijn vraagt ook jouw lijf om aandacht.

 

Door te luisteren naar je lijf in de vorm van massage en holistisch coaching ontdek je hoe je ruimte kan geven aan wat je meemaakt en er zo beter voor jezelf en de ander kan zijn.

Er is alle ruimte en aandacht voor jouw verhaal en beleving, in de rol van mantelzorger maar vooral als heel mens.

 

 

 

 

uit mijn informatiefolder:

 

Je emoties als mantelzorger

Uit eigen ervaring weet ik hoe machteloos je soms kan zijn als je partner ziek is. Je wilt vooral sterk blijven voor hem en voor je gezin. Soms slaat dit letterlijk op je spieren, Je voelt de zwaarte in je rug en armen. Slapen gaat soms maar moeilijk, je piekert over de toekomst en tegelijkertijd wil je niet met je partner over je zorgen praten.

Ook als het gaat om een ouder of een kind die je zorg nodig heeft spelen je eigen emoties een rol. Hoe is het voor je om ineens de verzorgende rol op je te nemen?  Kan je je nog kind voelen bij je zieke vader? Is er de ruimte om dit gevoel te mogen missen? En hoe groot zijn je zorgen en angsten als je zelf een ziek kind hebt?

 

Maar al te vaak parkeer je deze emoties en gedachten, je vindt dat je er geen tijd voor hebt. En eerlijk is eerlijk, hoe harder je blijft werken en zorgen voor anderen, hoe minder tijd er is om te kunnen kijken naar hoe het nu daadwerkelijk met je is.

 En als je wel weet wat zorgen voor een ander voor jou betekent kan je ook de behoefte hebben om hier eens bewust bij stil te staan. Welke signalen geeft je lijf, welke gedachten zijn helpend en welke maken je bang of kwaad?

 Er kan veel boosheid komen over het verloop van het ziekte- en behandelproces van je dierbare. Luisteren de zorginstanties wel, doen zij in jouw ogen wat het beste is? Of je kan boos zijn dat dit jouw dierbare en dus ook jouw dit overkomt. Wat doe je met deze emoties?

Veranderingen horen bij het leven, hierin  goed  leren mee bewegen is deel van je geluk

De basis voor een gelukkig leven is denk ik toch wel liefde en verbinding. Je verbonden voelen met jezelf, je dierbaren en omgeving waarbij de liefde vanuit deze verbondenheid vrij mag stromen. Hierbij is ook de uitnodiging om alle bijbehorende emoties en gevoelens te mogen ervaren. Ook die van pijn, verdriet, en angst voor het onbekende. Hoe opener je dit er laat zijn en kan voelen, hoe beter je mee kan bewegen met wat er gebeurt in je leven.

Er verandert veel in je leven als een dierbare zorg nodig heeft, je relatie verandert (tijdelijk) of je wil of niet.  Wellicht moeilijk voor je dierbare maar ook voor jou.

Maar al te vaak slaan we dicht op dit punt. We kunnen of willen niet kijken naar verdriet, boosheid of angst. Soms bewust maar meer nog onbewust, vanuit een manier om jezelf te beschermen, vanuit een overtuiging dat je dit niet kan dragen, stop je het weg. We zetten dan de emotie vast. Dit vast zetten kan je voelen in je gewrichten, spieren en organen. Het kan je letterlijk ziek maken.

 

Het onderdrukken van emoties en gevoelens in je lijf lost dus niet echt iets op. Je systeem geeft ze juist aan om je te laten groeien, mee te kunnen bewegen in de verandering. Door alles wat zich aan dient er te laten zijn geef je ruimte aan je groeiproces. Het is een goed bedoeld signaal van je hele systeem om je weer in balans te krijgen.

En soms door alle drukte en zorgen weet je eigenlijk niet eens meer goed wat je voelt, dan is de uitnodiging om eerst weer te kunnen landen bij jezelf.

 

 

Het lichaam door massage erbij betrekken als je in een mentaal/emotionele zware periode zit

Dit kunnen voelen van emoties/gedachtes in je lijf is waar wij als Holos masseurs en therapeuten gebruik van maken.

Holos is het Griekse woord voor geheel en past bij het uitgangspunt dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Een verandering, bijvoorbeeld meer stress en spanning in je geest is door deze verbinding merkbaar in het lichaam.  Als een voelbare uiting van hoe het met je is.

De aanraking van de massage is een uitnodiging voor je om met aandacht hiermee in contact te komen. Zo kan door het aanraken van de schouders en het borstgebied je doen ervaren hoe het daar stroomt of hoe je jezelf daar vastzet door je te beschermen tegen pijn. Om hier met aandacht en compassie bij te zijn geef  je de ruimte om dit er te laten zijn en helemaal te ervaren.

 

Als massagetherapeut heb ik niet de intentie om je klachten weg te masseren of op te lossen, maar ondersteunend om contact te maken met jouw verhaal. Wat heeft jouw lijf je te vertellen? Van hieruit kan je eigen heling op gang gebracht worden. En zal je merken dat ook je lichamelijke klachten afnemen.

 

Massagetherapie leert je ook om niet samen te vallen met een pijnlijke emotie. Je ontdekt dat je kan waarnemen dat er iets in jou als heel verdrietig voelt. Je ontdekt dat je veel meer bent dan alleen je gevoelens en emoties. Er is namelijk ook een deel, ik noem het je innerlijke essentie of je kern, waarin jij puur bent. Vanuit contact met dit deel kan je waarnemen wat er in je gebeurt. De aanraking van de massage, is hier ongelofelijk helpend bij. Je waarnemen vanuit je denkbrein, je hoofd, gaat op standje laag en je waarnemen vanuit dit diepere deel van jezelf wordt hierbij geactiveerd.

Je gaat voelen en ervaren hoe het met je is. Er is alle aandacht voor jou om te ontdekken wat jij nodig hebt om in je kracht te blijven zodat je er ook helemaal voor de ander kan zijn.