Overprikkeling, stress, burn-out

 

Verbonden zijn met jezelf en je omgeving, en hierop kunnen reageren daar heeft het leven iets moois voor gemaakt;

prikkels, zintuigen, brein, emoties, gevoelens.

 

Prachtig! Zo kunnen we onze omgeving waarnemen, en voelen of en hoe we kunnen reageren. De basis prikkels voor overleving gaan onbewust en razendsnel.

Naast deze prikkels komen de hele dag prikkels voorbij die je uitnodigen om te reageren.

En dat doet je hoofd en lijf dan ook…

 

Reageer je ten bate van je essentie en wat echt bij je past of reageer je vanuit emotie en onbewuste overtuigingen?

 

Mijn verhaal:

Vijftien jaar geleden was ik zo op de omgeving gericht. Vooral om de ander goed te laten zijn. Eerlijk is eerlijk, in het begin was dat ook heel belonend; voor mijn hoofd ja! De overtuiging werd gevoed met als gevolg dat ik er nog een schepje boven op deed.

Harder rennen, meer doen en dan is ineens was de energie op…

Er was geen ruimte meer om alle prikkels van buitenaf te verwerken. Eerst nog wel voor gedeeltes; op het werk rende ik nog maar thuis was ik uitgeblust. mijn hoofd raakte steeds voller, ik reageerde veel emotioneler of juist heel vlak. Mijn lijf ging vast zitten, spieren van benen, armen of rug gingen mee protesteren.

Het leek alsof ik alleen nog maar het sombere gevoel of de emotie was, ik zat klem.

 

Ik wist niet meer wat ik zou willen doen. En de emoties voelen werd alleen maar verwarrend. Ik identificeerde mezelf met het emotionele gevoel van niet goed genoeg zijn terwijl dat nooit de essentie van leven kan zijn toch?

 

Lichaamsgerichte therapie ondersteunt je naar innerlijk balans

Iedereen die te maken heeft met overprikkeling, stress en burn-out klachten heeft zo zijn eigen verhaal waarbij overeenkomend het uit contact zijn met jezelf.

Een stap naar heling is dan ook bewustzijn krijgen over jezelf. En acceptatie/ aanvaarding dat je de dingen in het leven nu eenmaal zo deed opdat het in eerste instantie helpend was.

Je wist niet beter.

In de therapie gaan we niet diep in gesprek maar luisteren we naar de signalen van je lijf en leer je zo weer naar je gevoel te gaan.

Je gevoel vanuit je hart, de plek van waaruit je kan verbinden en lief hebben.

En je essentie vanuit je ziel, de bron van jouw levensenergie.

 

De signalen die in je lijf laat voelen zijn ook de emoties en gedachtes die soms vast zijn gaan zitten in je systeem.

Hierbij is ook de uitnodiging om alles te mogen ervaren wat zich laat zien. Niet door er mee samen te vallen maar te kunnen waarnemen; b.v. iets in mij voelt als leegte in plaats van: ik ben leeg. Je verbind het gevoel zo weer met je geheel.

In plaats van loslaten of er mee vechten kan het weer mee stromen.

 

 

De volgende thema’s kunnen tijdens de behandelingen aanbod komen;

 

Rust toelaten

Een eerste stap bij elke sessie is de uitnodiging om weer te landen in je lichaam. Je mag de verbinding met je lijf weer voelen. Ontspannen versus spanning; ontdekken of je de rust kan toelaten. Voel je weer welkom in je lijf.

 

Acceptatie/ aanvaarding

Hoe is het voor je als mag accepteren? Hoe naar het ook is, maar hier is waar je beland bent. Dat je de dingen in het leven nu eenmaal zo deed opdat het helpend was. In het hier en nu mag je dit helemaal waar laten zijn. Je mag stoppen met vechten of weglopen. Wat gebeurt er dan in je lijf?

 

Energiebalans

Hoe is het met je energie voorraad en hoe kan jij deze opvullen. Waar laad jij je mee op en wat kost je veel energie?  Ontdek waar in je lijf energie vast zit of op is en naar toe kan stromen.

 

Emoties verwerken en verbinden met je hart

Als je voldoende energie weer hebt opgebouwd, ga je onderzoeken hoe je prikkels, emoties van buitenaf binnenlaat en verwerkt. Wat geeft stress? Wat blokkeert je? Hoe reageer je hierop naar buiten toe? Vanuit je essentie en wat echt bij je past of vanuit emotie en onbewuste oude overtuigingen?

Hoe kan je jezelf gaan dragen in moeilijke momenten?

 

Eigen grenzen, lief zijn voor je zelf

Je kan letterlijk gaan onderzoeken en voelen waar jouw grens ligt. En hoe het is om deze te bewaken. Hoe kan jij je veilig voelen om assertief te kunnen reageren vanuit compassie naar de ander, wat heb je hierin nodig.

 

Innerlijke kracht

Je gaat opzoek naar jouw zijnskwaliteiten. Waar word je blij van? Hoe is het om je innerlijke kind te omarmen? Wat heb je nodig om helemaal jezelf te mogen zijn en je eigen ruimte in te nemen. Welke wijsheid heeft je lichaam hierover te vertellen? Wanneer ben je weer in je eigen kracht?